Praktijk voor psychosociale therapie

Wandeltherapie

De therapie kan ook plaatsvinden al wandelend in de rust van de natuur van Vught (IJzeren man, Vughtse Hei) of Den Bosch (Bossche broek). Al wandelend komt ook de geest in beweging en kan er beweging komen in vastgelopen processen. In de natuur kan er even goed afstand genomen worden van de alledaagse drukte en kan je je meer ontspannen. Door het wandelen kom je ook meer uit het hoofd en meer in het lijf en dichter bij je gevoel. Hierdoor wordt er sneller bij de kern van een probleem en de oplossing gekomen en ontstaat er een meer heldere en duidelijke kijk hierop.


Praten over emoties en problemen is voor veel mensen minder confronterend tijdens het wandelen waardoor er meer ruimte komt om jezelf te zijn. Een prettige bijkomstigheid van wandelen is dat het lichaam de stoffen dopamine en endorfine vrijmaakt waardoor je lekker in je vel komt te zitten. Het wandelen geeft energie, een geluksgevoel en een gevoel van ruimte en vrijheid. Ook maakt het alerter en doet het beter denken en op ideeën komen.

Uit onderzoek is verder gebleken dat mensen door contact met de natuur minder fysieke en emotionele klachten hebben. Zo hebben zij minder last van depressies en angsten. De natuur werkt ook helend bij de verwerking van traumatische gebeurtenissen zoals bij rouw en verlies. Mensen die meer tijd doorbrengen in de natuur herstellen sneller van stress en concentratieproblemen. Ook voelen mensen zich minder eenzaam en zijn ze minder vaak ziek. De natuur kan verder als spiegel of metafoor dienen om duidelijk te maken wat er in ons zelf speelt.


De wandelingen kunnen in principe gedurende alle seizoenen en bij elk weertype doorgaan. Alleen bij extreem slecht weer zal er een nieuwe afspraak gemaakt worden. Een sessie duurt 45 minuten en de kosten zijn 90 euro.

Algemene voorwaarden praktijk LEEF!.docx